www.doktornevra.com Bize Ulaşın Anasayfam Yap Sýk Kulananlara Ekle Soruları Cevaplıyor
   
Gebeliğe Hazırlık
 


 

 

Ovulasyon (Yumurtlama) Testleri.
Yumurtlamanın Tespiti.

 

Döllenmenin gerçekleşmesi için, cinsel ilişkinin zamanlanması büyük önem taşır. Çünkü, yumurtanın ömrü sadece 24 saat; spermin kadın vücudunda canlı kalabildiği süre ise en fazla 3-4 gündür. Yumurtanın döllenebilmesi için, ovülasyon döneminde, fallop tüplerinde mutlaka sperm bulunmalıdır. Bir kadının hamile kalabileceği gün sayısı, periyod dönemi boyunca ortalama 5-6'dır. LH hormonunun sıçrama yapması, önümüzdeki 24-36 saat içerisinde Ovülasyon olacağına işaret eder.

Ovülasyon civarı (Ovülasyon günü ve bir gün öncesi) gebe kalma ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir. Ancak sperm ve yumurtanın canlı kalma süresi düşünüldüğünde Ovülasyona yaklaşan günler ve Ovülasyonun hemen ertesi de, gebe kalma ihtimalinin yüksek olduğu zamanlardır. Bu dönem, Östrojen hormonunun seyri izlenerek tesbit edilebilir.
 Ovulasyonun zamanını tespitte en çok kullanılan ve en basit olanı LH yükselmesinin (idrarda yapılan test) veya Östrojen artışı ( Tükürükte Yapılan test) testpitidir. Bu tespit için son yıllarda “evde yapılan ovulasyon (yumurtlama) testleri” geliştirilmiştir. Ülkemizde de bulunan bu testler, idrarda veya tükürükte kadınlık hormonlarının  artışını tespit  mantığına göre yapılmaktadır.Birbirlerine göre bariz bir üstünlükleri de yoktur.

İdrada Yapılan Ovulasyon (Yumurtlama) Testi:

LH (Luteinise Hormon), yumurtayı harekete geçiren hormondur. Yumurtlamadan 24 ila 36 saat öncesi LH-konsantrasyonu 10 ila 20 kat artmaktadır. OVULASYON TESTİ idrarda bulunan bu hormonu tespit etmektedir. LH'nin artması ile yumurtlama başlangıcı, yani gebe kalma süreci başlamış olmaktadır. Kadınların büyük çoğunluğu bir düzen  içersinde yumurtlamasına rağmen bazı kadınlar adet döneminin herhangi bir gününde yumurtlayabilir. Bu istisnayi durumu tespit edebilmek için adetin bittiğinin ertesi günden başlayarak diğer adetin başladığı güne kadar her gün bir test yapılmalıdır.

İdrarda Yapılan Ovulasyon Testi hamilelikten korunma için de kullanılabilir mi ?
Hayır. OVULASYON TESTİ sadece yumurtlama (ovulasyon)'nun 24-36 saat öncesini göstermektedir. Ancak spermler, vücudun içersinde 72 saat kadar daha yaşayabilirler. Örnek olarak : 28 günlük bir siklus olduğunu varsayarsak, yani yumurtlama 14. günde gerçekleşiyorsa, cinsel birleşme ise 11. siklus gününde yapılırsa döllenme meydana gelebilir. 1. test gününüz, 12. siklus gününüzdür. Bundan dolayı hamilelikten korunma için kullanılması sakıncalıdır.

Hangi faktörler test sonuçlarını etkiler ?
Alkol ve çoğu bilinen ilaçlar test sonuçlarını etkilemez. Ancak fazla miktarda alınan sıvı (mesela su), LH konsantrasyonunu inceltir. Bundan dolayı testten 2 saat öncesine kadar mümkünse hiç içecek alınmamalıdır.

Yanlış sonucun sebepleri ne olabilir ?
Hamileyseniz, kısa süre önce hamilelikten çıktıysanız veya menopoz dönemindeyseniz, bu yanlış sonuç almanıza sebep olabilir. Aynısı, şayet gebe kalmak için tedavi görüyorsanız ve buna bağlı LH (Luteinise Hormon) veya hCG (Humanes Chorion Gonadotropin) arttırıcı ilaç alıyorsanız da geçerlidir -bu konuyla ilgili olarak önce hekiminize sorunuz. Clomifen ihtiva eden ilaçlar sonucu etkilemez, ancak siklus süresini etkileyebilirler. Bunun sonucunda bir paket daha alıp kullanmanız gerekebilir.

Yakın zaman önce korunma haplarını bıraktım. Test sonuçlarına etkili olabilir mi?
Korunma haplarını veya başka bir hormonal korunma metodlarını bıraktıktan sonra, regl döneminin normale dönmesi birkaç gün alabilir. Bundan dolayı 2 dönem, siklusun normale dönmesini bekleyip, daha sonra test'e başlamanız daha mantıklı olur. Bunun avantajı, doğal siklus süresini öğrenmeniz ve ilk test gününüzü daha kesin belirlemenizdir.

Tükürükte Yapılan Ovulasyon  (Yumurtlama) Testi.

Evde kullanılabilen tükürük temelli ovülasyon testi 1992 yılında  Italya’da geliştirilmiş olup dünyada 35 ülkede kadınlar tarafından kullanılmaktadır.Bu testin  kullanması kolay ve birkaç dakika içerisinde kesin sonuçlar alınabilmektedir.

Bu Test Nasıl Çalışmaktadır?
Kadının aylık periyodu yaklaştıkça östrojen seviyesi yükselir. Bu da vücut sıvılarındaki tuz seviyesini yükseltir. Kadının tükürüğünün kurumasına izin verildiğinde, kristalleşme oluşur. Kadın ovülasyona ne kadar yakınsa, kristalleşme o kadar yoğun olur ve eğrelti otumsu desen ortaya çıkar. Tükürük testinde  bu desene bakarak hamile kalma olasılığının yüksek ve düşük olduğu zamanları rahatça kadınların görmesini sağlar.

Ovulasyon Testi Nasıl Kullanılıyor?
Üzeri yazılı rujumsu kapak çıkarılıyor. İç tüpten siyah gözcük çekerek çıkarılıyor.“Açık Mavi” renkteki plastik koruyucu çıkarıdıktan sonra atılıyor. Gözcüğün altındaki şeffaf düz lensin üstüne küçük bir miktar tükürük koyuluyor. Siyah gözcüğü iç tüpe geri koyduktan sonra, dış tüpe koyuluyor ve 5 ile 10 dakika arası kuruması bekleniyor. Dış tüp ayırılıyor, dibindeki ışık düğmesine basılarak test kiti  göz hizasında tutuluyor. Diğer el ile gözcük çevirilerek odaklanılıyor ve sonuç görülüyor.

Ovulasyon ( Yumurtlama) Hakkında Genel Bilgiler..

Periyod dönemi, adet gördüğünüz 1. gün başlar ve tekrar adet göreceğiniz güne kadar devam eder. Periyod dönemi uzunluğu, kadından kadına değişebileceği gibi aynı kadının değişik periyodlarında da farklı olabilir. Periyodu düzensiz olan pek çok kadın vardır. Genellikle üreme verimliliklerinin ortalarına geldiklerinde kadınların Periyod uzunlukları 23 ila 35 gün arasında değişir.

Yumurtalar, foliküller içerisinde bulunur ve her iki yumurtalıkta, içinde gelişmemiş yumurta bulunan pek çok folikül vardır.

  • Periyod döneminin Folikül safhasında bu foliküllerden bir tanesi, içindeki yumurtayı atmak üzere gelişir.
  • Ovülasyon (yumurtlama) safhası, gelişmiş folikülden yumurtanın atıldığı safhadır.
  • Luteal safha ise, ovülasyondan sonra geride kalanın (corpus luteum) daralması ve yokolması evresidir.

Periyod safhalarına sürelere göre bakılırsa :




 

Ovülasyondan sonraki Luteal safhanın süresi yaklaşık 14 günle sabit olmakla birlikte, ovülasyondan önceki Follicular (Folikül) safhasının uzunluğu ortalama 12-16 gün olmak üzere değişkendir. Bu nedenle ve aşağıdaki örneklerden de görüleceği gibi, periyod döneminin başlangıcından itibaren gün saymak suretiyle ovülasyonun olacağı günü tesbit etmek yanıltıcı sonuçlara neden olabilir.

 

 

Yukarıdaki örneklerde ovülasyon aynı zamana denk gelmektedir. Ancak Folikül safhası uzunluğu tamamen farklı olduğundan, periyod dönemi başlangıcından itibaren gün sayılırsa, farklı ovülasyon tarihi tahminleri sözkonusu olacaktır.

Periyod döneminde sözkonusu olan en önemli hormonlar Folikül Uyarıcı Hormon (FSH), Östrojen, LH (Luteinising), Progesteron ve hCG'dir.

Tipik bir Periyod dönemi içnde bu hormonların seyri aşağıdaki şekilde özetlenebilir :

  • Periyod başlangıcında, Östrojen hormonu seviyesi düşüktür.
  • Vücudunuz, hipofiz bezini uyararak FSH (Folikül uyarıcı hormon) salgılanmasını başlatır.
  • Salgılanan FSH, yumurtalıktaki folikülleri uyararak onların gelişmeye başlamasını sağlar.
  • Gelişen foliküller Östrojen hormonu üretir ve Östrojen seviyesi gittikçe artmaya başlar.
  • Artan Östrojen hormonu, rahim iç duvarını, kan ve besleyici maddeler ile kalınlaştırır. Bu sayede hamile kalındığı takdirde, döllenmiş olan yumurtanın beslenip büyüyebileceği bir ortam yaratılmış olur.

Artan Östrojen hormonu aynı zamanda rahim ağzı salgısını, spermlerin geçebileceği yapıya dönüştürür (Doğurgan mukus = Fertile mucus). Yüksek Östrojen seviyesinin sonucunda oluşan sperme uygun rahim ağzı salgısı, aşağıdaki şekilde canlandırılabilir :

Bu dönemdeki rahim ağzı salgısının özellikleri :

  • Spermlerin uzun süre yaşamasına imkan verir (normalde birkaç saat canlı kalan spermler, bu uygun ortamda 5 güne kadar yaşayabilirler)
  • Spermlerin, yumurta ile döllenme yeri olan fallop tüplerine doğru hareketlenmelerine yardımcı olur.
  • Yüksek Östrojen seviyesinin görüldüğü bu dönem, yüksek fertilitenin başlangıcıdır. Spermlerin ve yumurtanın yaşama süresi dikkate alındığında ortalama 6 güne kadar Fertilite Durumunun (Doğurganlık, Gebe kalma ihtimali) yüksek olduğu günler sözkonusudur.
  • Östrojen seviyesi yükselirken rahim ağzı spermlerin geçişine izin vermek üzere açılır. Bu arada genellikle yumurta içeren tek bir folikül hakim duruma geçer ve diğerleri yok olur. Ovülasyonda atılacak olan yumurta, işte bu hakim folikülün içindekidir.
  • Östrojen seviyesi daha da yükseğe ulaştığında, yeniden hipofiz bezini uyarır ve bu sefer LH (Luteinising) hormonunda ani bir sıçrama yaşanır. Bu sıçrama, ovülasyonun 24-36 sonra yaşanacağının habercisidir.
  • Yumurta ovülasyon sırasında atıldıktan sonra sperm tarafından döllenmeyi beklemek üzere fallop tüplerinde ve rahime doğru seyahate başlar.
  • Yumurta, ovülasyondan sonra en fazla 24 saat boyunca hayatta kalır.
  • Ovülasyondan sonra geride kalan boş folikül (corpus luteum) daralır, yokolur fakat bu arada Progesterone hormonu salgılamaya başlar.
  • Progesteron hormonu, öncelikle Östrojen hormonunun etkilerini yok eder : Rahim ağzının kapanmasını ve rahim ağzı salgısının spermlerin geçişine izin vermeyecek yapıya dönüşmesini sağlar. Vücut ısısında hafif bir yükselme (0.2-0.4 derece) yaşanır, döllenmiş yumurtayı koruyup geliştirecek bir sıvı salgılanır ve rahim iç dokusu muhtemel bir hamileliğe hazırlanır.
  • Eğer yumurta sperm tarafından başarılı bir şekilde döllenirse, Östrojen ve Progesteron hormonlarının seviyesi yüksek olarak kalır. Yumurta, rahim iç duvarına yerleşir ve bu andan itibaren gebelik hormonu denilen hCG'yi (human Chorionic Gonadotrophin) üretir. hCG, gebelik  testleri tarafından tesbit edilen hormondur.
  • Eğer yumurta sperm tarafından döllenemezse Östrojen ve Progesteron hormonlarının seviyeleri düşer. Bu hormonların yokluğunda rahim iç duvarları kalınlığını koruyamaz, sökülür ve kanama ile birlikte atılır. Buna adet görme denir.
  • Hipofiz bezi, düşük Östrojen seviyesini algılar ve FSH salgılamaya başlar. Bu da yeni bir periyod döneminin başlangıcıdır.

 

 

 Geri 
 

Adet siklusu ve gebeliğin oluşumu
Adet düzensizliği nedir
Ah Şu Hamilelik Dedikleri...

 


 
e-gebelik.net
Site içi arama
   
  Vaginismus Ve Vajinismus Tedavisi, Ne Neler Yapmali Ve Ne Zaman Nerede
Kürtaj Nasil Nerede Ve Ne Zaman? Fiyati Ücreti Ve Hastanesi
Hamilelikte Hpv Kondilom Genital Sigil. Tedavi. Resim Görüntü Vidyo video izle
Gebelik Ve Nezle, Grip Asisi,Hamilelik Ve Asi Yapilmali Mi? Ne sekilde ? Güvenli Mi?
Hamile, Gebe Ve Mantar Enfeksiyonu (Akinti Kasinti Koku Iliskide Agri Yanma)
Birliktelik Ile Geçen Ve Bulasan Hastaliklar,Gebelik - Hamilelik Ve Enfeksiyon
Gebede Hamilede (Dogum Sonrasi )Varis Tedavisi,gebelik- hamilelik ve varis Ameliyati
Gebelik- hamilelik Sirt Agrilari Ve Bel Agrisi, Ellerde Kollarda Uyusma Karincalanma Ödem Ve Sisme
Hamilede Mide Yanmasi Eksimesi Gastrit Ve Reflü,Gebelik-hamilelik ve kabizlik ,sindirim bozuklugu
Hemoroid, Basur Ve Tedavisi, lazer ameliyati, resim görüntü, sekil vidyo canli ani youtub videosu
Gebelik-hamilelik ve Memelerden Süt Gelmesi Meme Bakimi Gebelikte-Hamilelikte Meme Agrisi
Gebelikte (Hamilelikte) Idrar Kaçirma Tutamama Inkontinans neden olur
Gebelikte Depresyon, Panik Atak, Hamilede-gebede-lohusada psikolojik tedavi
Hamilelikte Bas Agrisi, Migren, Kasilma Uyusma Sisme Bas Dönmesi Nasil Nerede Tedavi Edilir?
Gebelik Ve Aserme,Gebelik -hamilelik VeIgrenme, hamilelik-gebelik veTiksinme ,gebe-hamile bakimi
Hamilelikte Akinti,Kasinti, Tedavisi Gerekli Mi, Gereksiz Mi ,Yapilmali Mi, Olmali Mi?, Ne Sekilde
Gebelikte Kanama Kadin Hastaliklari Youtube Görüntüleri Videolari Canli Yayin Tv Ani Youtub Resim
Hamilelikte Kilo Alimi ,Kontrolü, Diyet Ve Diet Yapmak, Zayiflama Metodlari Yöntemleri
Idrarda Kanda Gebelik Testi, Gebelik Testleri , Hamilelik Belirtisi Gebelik Belirtileri
Doktor Muayeneleri Ne Siklikla Nasil ? Kadin Dogum Uzmani Takibi Nasil Olmali, Ne Siklikla
Evlilik Öncesi Genetik Danisma,Gebelik Ve Kadin Hastaligi Muayenesi, Gebelik Hamilelik Istegi
Gebelik, Hamilelik Belirtileri, Hamile Dogum Videolari, Görüntüleri Resimleri Youtub Vidyolari Ani
Gebelik planlama Ve Folik Asit Ve Folikasit Kullanimi , gebe- hamile kalma istegi
Akraba Evliligi, Sakat Dogumlar, Mongol Çocuk Ve Down Sendromu
Gebe Kalmak Için yöntemler hamile nasil kalinir gebelikte hamilelikte seks cinsel iliski birlesme
Hamile Kalmadan Önce Yapilmasi Gerekenler
Adet Düzeni Hakkinda Bilgiler, Görememe, Sik Görme, Adet Gecikmesi
Genital Bölge Anatomisi,merak edilenler, sik sorulanlar,jinekolojik operasyon ve ameliyat
G Noktasi ve jinekolog,jinekolojik muayene,jinekolok
Memede fibrokistik hastalik uzmantv video uzman tv görüntüleri videosu
Kordon dolanmasi ,gebelik hamilelik ve kordon problemleri,dogum ve sezeryan,sezaryen nedeni
Yumurtalik kisti tani ve tedavisi, yumurtalik kisti ameliyati, kadin hastaliklari muayenesi
Gebelikte uyku pozisyonu nedir. Gebelikte uykusuzluk tedavisi nasil nerede ilaçlari nedir
Erkelerde dogum kontrol asisi, Gebelikten Korunma Istememe Kaçinma
Genital enfeksiyonlardan korunma yollari nedir.Cinsellik seks ve enfeksiyon korunma nedir
Düsük tehdidi , tehlikesi, devamli düsük yapma, habituel abortus bos gebelik kimyasal hamilelik
Smear testi nedir ,smir testi nasil yapiliri,kadin sagligi ve kanser taramasi,kanser testi inceleme
Hormon yerine bitkisel tedavi dogal yöntemler ,bitkisel haplar ile tedavi, bitkisel ilaçlar
40 yas üstü kadinlarda korunma, kürtaj tesimleri görüntüleri kürtaj video sonrasi fiyatlari ücreti
Rahim agzinda yara ,yara tedavisi yarayi dondurma yakma yöntemi kolposkopi ve biopsi
Hizli gebe kalmak için , Gebe ve hamile kalma yöntemleri uygulamalari,kolay gebelik hamilelik dogum
Adet düzensizligi sekilleri ,hormon bozuklugu kadin hastaligi ve kadin sagligi açisindan tetkik
Gebelikte bulanti,kusma,gebe ve hamile sikayetleri, gebelik hamilelik te nasil tedavi edilir?
Dogum kontrol haplari , normal dogum videosu resimleri fotograflari dogum görüntüleri video izle
Miyom belirtileri ve tanisi ,Myom ameliyati nasil nerede nezaman nesekilde neden,ücreti parasi fiyat
Cinsiyet belirleme , cinsiyet tahmini yöntemi, çin takvimi gebelik öncesi cinsiyet seçme seçimi
Sezeryan mi? Normal dogum mu? Sezaryen Görüntüsü Video resim Youtube Yutub Yutup Canli Ani Tv
Gebelikte birliktelik,gebelik ve yasam, hamile sagligi gebe sagligi,gebelik ve hamilelik te sosyal
Polikistik over sendromu nedir ?, Yumurtalikkisti tedavisi, over kistleri ve tedavi ,kadin hastaligi
Kizlik zari
 
  Acil Korunma, Ertesi Sabah Gün Hapi nedir
Tüpleri Baglatmak, Kisirlastirmak, Kizlik Zari Muayenesi
Hormonlu Sipiral, Mirena
Spiral (Ria) Ile Ilgili Bilgiler
Implanon, Ciltalti Korunma Yöntemi
Aylik Igne, Mesigyna, kadinlar kulübü
Dogum Kontrol Yöntemleri Gebelikten Korunma
Kürtas Hapi, Düsük Ilaci uzmantv video uzman tv videosu görüntüleri
Dogum Sezeryan Sonrasi Korunma, Dogum Ve Sezaryen Sonrasi Spiral Gebelik ten Hamilelik ten
Yenidogan Tarama Topuk Testi nedir
Lohusalik (Logusalik) Lohusa Bakimi
Bebek Isimleri, Resimleri, Görüntüleri, Gelisimi Büyümesi Gebelik Hamilelik Hesaplayicilari Ölçümü
Dogum Öncesi, Sonrasi Izni, ücretleri, fiyatlari, parasi ,hastaneleleri ,ücreti , fiyati parasi
Nüfusa Kayit Islemi
Bebek Odasi,Mobilyalari Aksesuarlari Esyalari, Giyimi, Kiyafetleri Bebek Bakimi Bakicisi
Agrisiz Dogum, Epidural Anestezi, youtube video, yutub vidyo görüntüleri resimleri canli ani yutup
Sezeryan (Sezaryen) Görüntüleri, Resimleri Ani, Sezaryan Youtube Videosu Görüntüsü Vidyo Ani
Dogum Resimleri, Görüntüleri, Ani, Dogum Videosu, Dogum Youtub Görüntüsü, Canli Dogum Ani
Dogum Valizi Esyalari, Doguma Hazirlik
Dogum Hakkinda Bilgiler, Dogum Nasil Nerede Ne Sekilde, Dogum Hastenesi Ücretleri Fiyati
Gebelikte, Hamilelikte Oruç Tutmak, Hamilelik Ve Beslenme, Gebelik Ve Saglikli Beslenme Diet
Saglikli, Dogru Beslenme Ipuçlari, Gebelik Ve Diet, Hamilelik Ve Kilo Kontrolü, Gebelik Zayiflama
Dis Gebelik, Ektopik, Kimyasal Gebelik, Bos Gebelik Gibi Diger Gebelikler, Problemli Hamilelik
Hamilelik ve Miyomlar, Myom Tedavisi
Gebede Hamilede Rh, Kan Uyusmazligi
Amniosentez, resimleri youtube video vidyo görüntüleri izle
Üçlü Test, Zeka Testi
Ikili Test, Ense Kalinligi Ölçümü
Ultrasonografi detayli ultrason resimleri görüntüleri fotograflari sezeryanla dogum videosu video
Hamile Ve Bel Fitigi Siyatik Tedavisi,Gebelikte Karpal Tunel Agrisi, Mikrocerrahi
Dis Sagligi Ve Dis Bakimi
Gebelik Ve Seyahat ,Yolculuk Tatil Günes
Hamilelikte Spor Cimnastik Yapma
Hamile Elbiseleri Kiyafetleri Gebe Giyimi, Moda Güzellik Hamilelik (gebelik) Belirtileri
Selülit, Cilt Bakimi Tedavisi, Botoks
Hamilelikte Tatil, Deniz Günes Yüzme Bronzlasma
Epilasyon Ve Istenmeyen Tüyler, Gebede Hamilede Lazer Laser Epilasyon Güvenli Mi? Uygulanir Mi?
Gebelikte Saç Bakimi Ve Boyatma,Hamilelik Ve Güzellik
Gebelikte Hamilelikte Güzellik için Yap / Yapma
Diet Yapmak, Zayiflamak Kilo Kontrolü
Bitkisel Haplar Ilaçlar, bitkisel tedavi
Kiz mi,erkek mi? Cinsiyeti Ne Olsun? Cinsiyet testi,cinsiyet testi nasil ücreti fiyati nedir
Gebe kalma korkusu sehir efsaneleri , üstüne görme üste adet görme, kadin hastaliklari teshisi
HPV asisi ,Rahim Agzi Kanseri Asisi, Genital Sigiller,Genital Sigil Tedavisi Kolposkopi Biopsi
Miyomlarda yeni bir tedavi yöntemi, Kisirlik Tedavisi, Kisirlik Tedavi Yöntemleri, Myom Ameliyati
Anne karninda müzik ,hafta hafta gebelik, hafta hafta hamilelik, ay ay gebelik hamilelik takibi
Suda dogum ,youtube dogum görüntüleri videosu vidiyosu,Youtub sezaryen görüntüsü vidyosu
Abortion Clinics In Istanbul Turkey, Best Abortion Prices Laws Fees Hospitals In Istanbul
Best Abortion Clinics in Istanbul, Abortion Prices Istanbul Turkey
Vajinoplasti Labioplasti Estetigi ,Kadin Estetigi Estetik
 

webmaster

solmenu.jpg
anasayfa
Gebeliğe Hazırlık
Hafta Hafta Gebelik Gebeliğe Hazırlık
Gebelik
Gebelikte Beslenme
Doğum
Doğum Loğusalık ve Bebek
Aile Planlaması Yöntemleri
Genel Jinekoloji
Yumurtalık Kistleri
Rahim sorunları
Rahim ağzı sorunları
Hormon Bozuklukları
Hormon Bozuklukları Genital Enfensiyonlar Hormon Bozuklukları
Meme Hastalıkları
Cinsel Sorular
Menepoz - Osteoporoz
Kısırlık ve Tedavisi
Otomatik_Hesaplayicilar
   


! Yasal Uyarı !
 
 www.kurtaj.info
 
 www.genitalsigil.net