doktornevra.com Bize Ulaşın Anasayfam Yap Sık Kulanılanlara Ekle Sorularınızı Cevaplıyor
   
Doğal Yöntemler
 


 

Takvim Yöntemi

 

Çiftlerin yaklaşık %10-20’si bu yöntemi tercih etmektedirler.Sağlıklı bir kadının  gebe kalabileceği,gebe kalamayacağı veya daha düşük olasılıkla gebe kalabileceği  günleri vardır. Bu yöntemde başarı, çiftin riskli veya riskin fazla olduğu günlerde cinsel ilişkiden kaçınması ile veya bu günlerde ikinci bir yöntem uygulamaları ile sağlanır. Kadınların adet döngüsünün 2 bölümü vardır, yumurtanın serbest hale geçmesinden (yumurtlama) önceki ve sonraki dönemler. Bir kadın genellikle yumurtlamadan önceki 5 gün ve yumurtladıktan sonraki 3 gün hamile kalabilir. Kısacası her kadının gebe kalması için en riskli olduğu günler bu 8 gündür.

Bu yöntemi seçen çiftlerin ikinci bir yöntem (kondom, diyafram, spermisid) daha kullanması önerilir veya şüpheli günlerde ilişkiden kaçınması gerekmektedir.

Bu yöntem gebelikten nasıl korur?

Bu yöntemin çalışma prensibi ; riskli olan,yumurtama ihtimalinin yüksek olduğu günlerde cinsel ilişkiye girmemek veya bu günlerde prezervatif ,spermisid gibi ek yöntemleri de tercih etmektir. Buradaki en büyük problem kadının olası yumurtlama günün hesaplamasıdır. Yumurtlama gününü hesaplayan kadının bu günden önceki 5 gün ve sonraki 3 gün ilişkiye girmemesi gerekmektedir.

Bu yöntemi kullanmak için yumurtlama günü nasıl hesaplanır?

ü       Takvim Hesabı

Bir önceki ay temel alınarak hesaplanır. Ancak kadınların adet düzenleri her an değişiklikler gösterebileceğinden çok güvenilir değildir. Düzenli adet olan kadınlarda yumurtlamanın 2 adet kanaması arasında olduğu varsayılır. Fakat en büyük problem düzensiz  adeti olan kadınlardır. Yumurtlama gününü bu yöntem ile her zaman sağlıklı hesaplamak zor olabilmektedir ve bu sebepten dolayı da bu yöntem ile korunanlarda istenmeyen gebelikler sık görülebilmektedir. Olası beklediğiniz adet gününüzden önceki 14. gün yumurtlama gününüzdür.Bu günden 5 gün önce ve 3 gün sonra cinsel birleşmeden kaçınmanız gerekmektedir.  
Adet dönemlerinin uzunluğu çok değişkense ya da kişi düzensiz adet görüyorsa bu yöntem uygun değildir ve mutlaka hekim kontrolü gereklidir.

ü       Vücut Sıcaklığı Değişmesi Ölçüm Yöntemi

Bu yöntemde her sabah vücut sıcaklığı ölçülür. Yumurtlama gününde bir miktar sıcaklık artışı olur. Bu yönteme başlamadan önce en az 6 ay süre ile ölçümlere başlanmalıdır. Yönteme alışmak zaman gerektirir. Epey  sabır gerektiren bir uygulamadır.

ü       Rahim Ağzı Salgısı Değişiklikleri Takibi Yöntemi

Adet döngüsünü kontrol eden hormonlar, rahim içi salgıların da yapısını değiştirirler. Bu salgılardaki değişikliklerin takibi yumurtlama gününü ortaya koyar. Bu yöntem aslında bir doğum kontrol yöntemi değil, kadının yumurtlama günlerinin tespitidir. Rahim ağzı salgısını takibi için eczanelerde satılan özel kit’ ler vardır.

ü       Vücudun sinyalleri

Yumurtlama gününde kasık ağrısı, cinsel istekte artış ,1-2 damla kanama gibi kesin olmayan, fakat bazı kadınların hissedebilecekleri bulgular da kullanılmaktadır.

Takvim yöntemi ne kadar güvenilirdir?

Takvim yöntemi güvenilir bir metot değildir. Bu yöntemin başarısızlık oranı yaklaşık  %20-25 ‘dir. Başarısız olmasının en büyük nedeni yumurtlama (ovulasyon) tarihinin tam olarak belirlenememesidir. Ayrıca sperm  beklenenden daha uzun süre dölleme yeteneğini devam ettirebilmektedir. Kadınların adetin döngüsünün herhangi bir döneminde yumurtlamalarının olabileceğini ve ”yumurtlama adetin ortasında olur” diye bir kuralın olmadığını unutmamak gerekir.  Bu yöntemi kullanan kadınlar, günleri geçtiğinde gebelik şüphesi ile doktorlarına başvurmalıdırlar. Takvim yöntemi ile birlikte riskli günlerde prezervatif, spermisid gibi ek yöntemlerin kullanılması, bu yöntemi biraz daha güvenilir kılmaktadır. Doktorunuza danışarak daha modern  korunma yöntemlerini tercih etmeniz en doğrusudur.

 

                                              Geri 

 

Adet siklusu ve gebeliğin oluşumu
Adet düzeniniz için bilmeniz gerekenker


 
sagmenu.jpg
Site Içi Arama
   
  Kızlık zarı
Vaginismus
Polikistik over sebdromu nedir  
Gebelikte cinsel ilşki
Sezeryan mı? Normal doğum mu? 
Cinsiyet belirleme 
Miyom belirtileri ve tanısı 
Doğum kontrol hapları 
Gebelikte bulantı,kusma
Adet düzensizliği şekilleri  
Hızlı gebe kalmak için 
Rahim ağzında yara  
40 yaş üstü kadınlarda korunma Hormon yerine bitkisel tedavi
Smear testi nedir 
Düşük tehdidi 
Genital enfeksiyonlardan korunma yolları  
Erkelerde dogum kontrol asisi
Gebelikte uyku pozisyonu
Yumurtalık kisti tanı ve tedavisi
Kordon dolanması 
Memede fibrokistik hastalık
G Noktasi ve Orgazm    
    
 
  Kız mı,erkek mi?
Gebe kalma korkusu şehir efsaneleri 
HPV aşısı  
Miyomlarda yeni bir tedavi yöntemi
Anne karnında müzik 
Suda doğum  
Kordon kanı 
Seasonale ,yeni korunma yöntemi 
Vajina Estetigi ve Cinsellik  
   
 
solmenu.jpg
anasayfa
Gebeliğe Hazırlık
Hafta Hafta Gebelik Gebeliğe Hazırlık
Gebelik
Gebelikte Beslenme
Doğum
Doğum Loğusalık ve Bebek
Aile Planlaması Yöntemleri
Genel Jinekoloji
Yumurtalık Kistleri
Rahim sorunları
Rahim ağzı sorunları
Hormon Bozuklukları
Hormon Bozuklukları Genital Enfensiyonlar Hormon Bozuklukları
Meme Hastalıkları
Cinsel Sorular
Menepoz - Osteoporoz
Kısırlık ve Tedavisi
Otomatik_Hesaplayicilar
   



! Yasal Uyarı !
 
 www.kurtaj.info
 
 www.genitalsigil.net